kabeljauw.jpg

Kabeljauw met bloemkool

Kabeljauw

800 gr kabeljauw (of andere vaste, witte vis)
Olijfolie en boter van goeie kwaliteit, om te bakken
Citroensap
Saltverk Flaky Sea Salt

Bloemkool

1 bloemkool
3 soeplepels witte wijn vinaigrette
2 soeplepels suiker
6 soeplepels water
1 soeplepel mosterdzaadjes
1 soeplepel venkelzaadjes
1 soeplepel Saltverk Sea Salt
2 blaadjes laurier (vers of gedroogd)
3 soeplepels room
30 gram boter

Verwarm een pan en voeg (redelijk wat) olijfolie toe. Bak de vis met de velkant naar beneden eens de olijfolie goed verhit is. Bak de vis voor ongeveer anderhalve minuut op deze kant. Voeg de boter toe. Draai de vis van kant eens de boter warm is. Kruid de vis met het citroensap en het zout. Werk af door de vis af te bakken in een oven van 150° Celsius.

Breng de witte wijn azijn, het water, de suiker & de kruiden aan de kook. Laat opnieuw afkoelen. Snij de bloemkool in fijne schijfjes met een scherp keukenmes of de mandoline. Hou een deel apart. Meng de vinaigrette en de gesneden bloemkool, en laat minstens 2 uur marineren. Snij de rest van bloemkool tot beetklare stukken en kook gaar (ongeveer 20 minuten). Giet af en doe ze in een blender. Breng de room tot aan het kookpunt en voeg ze toe aan de blender, samen met de koude boter en het zout. Meng goed.

Dresseer de vis op een bord, samen met de fijngesneden bloemkool en gekookte krielaardappelen. Werk af met de bloemkoolsaus en wat vers gemalen peper. 

Voor: 4